Interview Audrey Wilson


In de spotlight: Dununba-docente Audrey Wilson

Onlangs is het docententeam van Dununba uitgebreid met een energieke en vrolijke dame: Audrey Wilson. Om haar beter te leren kennen, vroegen wij haar het hemd van het lijf. Zo ontdekten we dat haar huis ons huis is en dat de passie voor muziek er al vroeg in zat. Lees hieronder het interview dat wij hadden met deze bevlogen percussioniste met mooie toekomstdromen.

Vanaf welke leeftijd ben je met muziek bezig?
Eigenlijk al vanaf heel erg jonge leeftijd was ik altijd aan het zingen en toen ik in Suriname woonde mocht ik op mijn 12e, na héél lang zeuren eindelijk op drumles. In Suriname was ik toen volgens mij het eerste meisje dat op de muziekschool aldaar het drumstel koos als instrument en dat werd me niet gemakkelijk gemaakt door de docent! Ik werd verplicht om daarnaast ook nog iets anders te kiezen en koos dan maar voor zanglessen.

Hoe heb je jezelf verdiept in de percussiemuziek?
Op mijn 15e kwam ik naar Nederland en ging vrij snel op zoek naar een manier om muziek te maken en ben via de basgitaar, naar de conga overgestapt. Uiteindelijk zag ik ergens een djembé in een rockbandje en ik kon mijn ogen er niet van af houden. Van daaruit ben ik me gaan oriënteren op docenten en kwam via een zoon van een collega op de lessen van Souleymane Camara. Bij hem ben ik in 2000 gestart met lessen. Naast zijn lessen wilde ik mij verder oriënteren en verdiepen en bezocht zo veel mogelijk eenmalige, weekend- of weekworkshops van verschillende docenten uit verschillende hoeken, maar de Malinke stijl (West-Afrika) bleef mij het meest aanspreken.

Wat vind je leuk aan het geven van percussieworkshops?
Het leukste vind ik om bij mensen te zien hoe versteld ze kunnen staan van hetgeen dat ze in een uur voor elkaar kunnen krijgen. Waar ze eigenlijk bijna altijd zeggen dat ze dat nooit zullen kunnen, zitten ze na een uur lekker te swingen! En daarnaast natuurlijk het lekker op pad zijn door het hele land, soms zelfs de grens over.

Heb je wel eens iets leuks of bijzonders meegemaakt tijdens het geven van een workshop?
Zeker, regelmatig! Laatst een klein meisje, tijdens een workshop voor een familieweekend waar oma en opa van 80 tot kleinkind van 3 aan meededen, dat anderhalf uur lang gefocust zat te kijken en mee te doen. Ze heeft letterlijk intens zitten genieten, geen woord gezegd, alleen maar kijken met haar grote blauwe ogen, roze wangetjes en maar spelen! Ze was nog één van de besten ook! Daar kan ik erg van genieten!

Wat doe je naast het verzorgen van workshops?
Ik werk sinds 2000 in het onderwijs en heb me de laatste 6 jaar gespecialiseerd in het begeleiden van jongeren in het onderwijs met een gedragsstoornis. Van jongeren met ADHD tot autisme, en dat in alle mogelijke vormen en combinaties met andere stoornissen. Dus ook voor mijn dagelijkse werk ben ik constant onderweg. De laatste 3 jaar begeleid ik specifiek jongeren die uit gesloten settingen (gevangenissen of gesloten jeugdzorg) terugkeren naar school.

Wat zijn je overige hobby’s en passies?
Koken, het liefst voor heel veel mensen en een gezellige dag maken met muziek!  En daarnaast, gezien mijn drukke leventje, is het heerlijk om soms helemaal NIKS te doen! Daar kan ik ook uitermate van genieten, met een goed glas wijn!

Wat is je levensmotto?
Ik heb er eigenlijk twee! Be happy while you’re living, for you’ll be a long time dead! en Mi casa es su casa, a tout le monde, nanga wang borgoe, nanga wang grit'baba, we'll enjoy every day. Dat betekent ‘Mijn huis is jouw huis, overal ter wereld, met een glaasje rum en een heerlijk soepje, zullen we van elke dag genieten' - die is van mezelf!

Wat zijn je wensen voor de toekomst?
Ik zou heel graag een kinderhuis willen hebben, waar kinderen, die om welke reden dan ook geen thuis hebben, worden opgevangen, opgevoed en onderwezen. Waar ze zelfredzaam gemaakt worden, met als rode draad het leren bespelen van een instrument.

Bedankt Audrey voor het interview. We hopen dat je nog heel veel mooie, leuke en swingende workshops voor Dununba gaat verzorgen!

 

« Vorige