Interview Rick, docent


Terug van weggeweest: Dununba-docent Rick Burgemeestre

In de beginjaren van Dununba was Rick Burgemeestre als workshopdocent actief. Helaas kreeg hij het te druk met andere werkzaamheden. Maar nu is Rick terug van weggeweest en verzorgt hij als vanouds de Wereld Percussieworkshop voor Dununba. In deze workshop laat hij de deelnemers kennis maken met instrumenten van over de hele wereld. Wie is Rick (ook al weer)? We legden hem een aantal muzikale vragen voor om daar achter te komen...

Vanaf welke leeftijd ben je met muziek bezig?
Op mijn 13e kocht ik mijn eerste bongo en speelde toen in een bandje van een vriend. Dit waren nummers van Santana. Daarnaast ben ik ook gaan drummen in een schoolbandje.

Hoe heb je jezelf verdiept in de percussiemuziek?
De eerste 22 jaar door heel veel te spelen in verschillende bands met verschillende muziekstijlen. Daarnaast heel veel kijken naar bekende percussionisten, heel goed luisteren naar platen en video opnames bekijken. Vanaf  1999 ben ik serieus Latin percussie en Braziliaanse percussie gaan studeren vanuit boeken en later vanaf dvd’s van beroemde percussionisten. Vervolgens in verschillende Salsa Bands gespeeld als Timbalero en Bongoséro. Ik heb diverse lessen gevolgd bij bekende percussionisten uit de Nederlandse Latin scene en heel veel meegedaan aan jamsessies in Den Haag. Mijn studie bestaat voornamelijk uit zelfstudie. Het geven van percussielessen en percussieworkshops heeft mij ook heel veel geleerd.

Wat vind je leuk aan het geven van percussieworkshops?
De positieve energie en blijdschap die vrijkomt bij zowel mijzelf als bij de deelnemers, vind ik erg prettig! Ik geniet daar intens van. Daarnaast vind ik het een uitdaging om iedereen op 1 lijn te krijgen, zodat er een lekkere groove ontstaat, waarna je vervolgens kan gaan experimenteren met breaks, harder en zachter et cetera.

Heb je wel eens iets leuks of bijzonders meegemaakt tijdens het geven van een workshop?
Tijdens een teambuildingsworkshop aan een bedrijf speelde een leidinggevende op een surdo en zij speelde structureel de eerste tel niet strak of niet duidelijk. Zij deed dit vol overgave en enthousiasme. De hele groep kwam daardoor niet lekker op gang. Ik benaderde deze dame en vroeg of zij door had wat er mis ging. Zij antwoordde dat ze wel hoorde wat er mis ging, maar het beter vond om gewoon door te gaan zonder te luisteren naar de rest van de spelers. De reacties van de medespelers waren duidelijk en direct: ‘Ja, dat doe je nou altijd, je luistert nooit naar ons en gaat altijd gewoon maar door, zelfs als het fout is’. Dit was een echte eyeopener voor haar.

Wat doe je naast het verzorgen van workshops?
Ik ben een bezig bijtje: ik ben eigenaar van percussiespeciaalzaak ‘Maracazz percussion with art' en geef naast de verkoop en reparaties van percussieinstrumenten lessen in Latin percussie. Als percussionist speel ik regelmatig met coverband Street Spirit en daarnaast doe ik invalwerk in verschillende bands.

Wat is je levensmotto?
Hou het simpel, blijf bij je zelf, geniet.

Wat zijn je wensen voor de toekomst?
Lekker bezig kunnen blijven met mijn passie voor muziek en percussie in het algemeen. Daarnaast een gezond bedrijf kunnen runnen.

Wil je verder nog iets kwijt?
Ik vind het heel erg tof dat ik weer voor Dununba workshops ga geven! Thanks! Ik vind het een erg goed bedrijf.

Rick, hartelijk bedankt voor dit interview. Leuk dat je weer terug bent bij Dununba. We wensen je veel plezier en succes.
Wil je meer weten over Rick en zijn werkzaamheden? Zie: http://www.streetspiritmusic.nl/ en http://www.maracazz.nl/

« Vorige