Reisverslag Guinee 2009


Op zaterdag 7 maart 2009 zette Niels moe maar voldaan weer voet op Nederlandse bodem. Hij keerde terug van zijn studiereis naar Guinee. Een reis die precies drie weken eerder begon…

Week 1
Bepakt en bezakt vertrok Niels op 14 februari naar de luchthaven van Brussel. Om vanuit daar, via Cassablanca naar Mali(West-Afrika) te vliegen. Zo'n twaalf uur later landde hij veilig op de luchthaven van Mali. Daar werd hij opgewacht door zijn leraar en meesterdrummer Mansa Camio. Deze nam Niels en zijn reisgenoten(de andere 3 leden van de band Kingkon) mee naar Hotel Les Colibris. Het was heerljk om hier de eerste nacht door te brengen. Dit hotel is voor Afrikaanse begrippen een luxe hotel met zaken als airco, warm water en tv op de kamer. De volgende dag vertrok het gezelschap om 12.00 richting Baro, Guinee. Hier kwamen zij aan na een lange autorit van 9 uur. Het reisgezelschap kreeg een warm welkom! Het was heerlijk om alle vrienden en kennissen weer te zien. Iedereen kreeg een eigen hut toegewezen. Deze hutten liggen op het terrein van de drumschool van Mansa Camio, gelegen aan de rand van het dorp. Mansa heeft deze drumschool speciaal laten bouwen om gasten te kunnen ontvangen die zich willen verdiepen in de traditionele dorpsmuziek van Baro en omstreken.

Niels en de andere leden van Kingkon gingen bewust deze periode naar Baro toe. Er zou namelijk deze keer een Soliba plaatsvinden. Een Soliba is een besnijdenis van jonge jongens. Soliba feesten komen niet vaak voor omdat er voor dit feest een goede rijstoogst geweest moet zijn en er door de families veel geld betaald moet worden om een goede Soliba te kunnen organiseren. Dit keer wilde Mansa een echte complete Soliba organiseren. Het is namelijk al 23 jaar geleden dat er voor het laatst een echte Soliba in Baro(en omstreken) geweest is. Dus het is heel speciaal dat Niels en de anderen dit meegemaakt hebben.

Deze week hebben Niels en de anderen veel les gehad van Mansa. De lessen zijn elke ochtend van 09.00 - 13.00 en van 16.00 - 18.00. In principe is er elke dag les, behalve als er feesten of andere bijzonderheden zijn. Deze week zijn ze aan de slag gegaan met het ritme Djagba.
Deze week vond er ook een Solifeest plaats in Baro, waarbij Niels heeft meegespeeld. De drummers in Baro kennen Niels inmiddels goed en hij wordt dan ook vaak gevraagd om mee te spelen op de feesten.
Aan het einde van deze week was er het begin van de Soliba. Dit feest heet Faninkra. Op de Faninkra zijn de Bilakoro aanwezig (Bilakoro zijn de jongetjes die besneden gaan worden) en de dorpsdrummers en de kleermakers. De kleermakers maken namelijk tijdens dit feest de G'bere(speciale kleding) voor de Bilakoro. Zo kan iedereen de Bilakoro herkennen en tevens zitten deze pakjes lekker los, zodat het ook lekker zit na de besnijdenis...:-) Het was een supergaaf feest; iedereen danste en zong!

Week 2
Ook in deze week hebben Niels en de anderen weer veel les gehad. Dit keer zijn de ritmes Kenedjelibulu en Konkoba aan de orde geweest. Ook waren er weer veel feesten; de week begon met Bilakorofoli(Sokko). Op dit feest moesten de Bilakoro heel veel dansen. Dit leidde vaak tot grote hilariteit in het dorp. Dit omdat het er heel grappig uitziet om die kleine jongetjes te zien dansen. (de jongetjes zijn allemaal tussen de 4-10 jaar). Dit is voor de meeste jongetjes de eerste keer dat ze op een echt feest dansen.
Later in de week was er een Dendon (Bundianifeest). Op dit feest dansen jonge meiden(Bundiani) op de schouders van dansende mannen! Ook halen ze veel acrobatische toeren uit. Het feest was extra speciaal omdat Baro heel lang geen Bundiani gehad heeft. Mansa probeert om alle tradities in stand te houden en hij heeft gezorgd voor een nieuwe groep Bundiani. Het was een heel mooi feest en natuurlijk ontzettend leuk om de nieuwe Bundiani van Baro te zien!

In het midden van de week was er Solimalo. Dit feest maakt net als de Bilakorofoli deel uit van de Soliba. Bij de Solimalo komen er allerlei mensen eten brengen voor het Solibafeest. Er is namelijk ontzettend veel eten nodig voor de Soliba. Mansa heeft namelijk families uit zeven dorpen uitgenodigd voor de Soliba. En die families nemen ook nog allemaal hun eigen drummers mee. Het dorp loopt dus helemaal vol tijdens de laatste dagen voor de hoofddag van de Soliba. Tijdens deze Solimalo kwam de eerste familie met hun drummers al aan. Het dak ging eraf want zowel de band van Baro(Sofoli) als de band van het andere dorp gingen spelen; een enorm spektakel!

Aan het einde van deze week was het tijd voor de hoofddag van de Soliba. De dag begon met Bululabanfoli. Dit is de laatste Sokko voordat de jongens besneden worden. De Bilakoro moesten weer veel dansen en tevens waren er een aantal maskers aanwezig. Dit zijn de Koma en de Soliwulen. Deze maskers zijn present om de Bilakoro te beschermen tegen kwade invloeden. Het was een prachtig feest en iedereen ging helemaal uit zijn dak! Het was af en toe echt chaos op de Bara(centrale dansplaats van het dorp).
's Middags was er nog een ceremonie met de Bilakoro, gevolgd door weer feest op de Bara. En 's avonds ging het helemaal los vanaf 21.00 met een Sorro- en een Dununba feest. Hierna barstte het pas echt los doordat er meerdere bands tegelijk op de Bara kwamen spelen. Alle bands lopen de hele tijd rondjes rond de centrale Baraboom, allemaal gevolgd door een menigte van dansende mensen. En dit ging de hele nacht zo door tot 's ochtends 06.30!!! Daarna was er een rustige ceremonie en na deze ceremonie worden de Bilakoro meegenomen naar een plek buiten het dorp om besneden te worden. Ondertussen gaat het feest op de Bara gewoon verder. De drummers spelen, er worden schoten gelost door de jagers, de smeden draaien met hun bijlen en heel veel mensen dansen. Na een uur wordt alles weer rustig en is er een afsluitende ceremonie. De Soliba is dan nog niet helemaal ten einde, want circa 10 dagen later is er dan nog Kolakadi; een klein feest waarbij de Bilakoro hun G'bere uit mogen doen en weer in hun normale kleren mogen lopen. De dag na de Soliba was het heel erg rustig in het dorp, want het halve dorp lag te slapen....:-)

Week 3
Deze week in de lessen veel ritmes behandeld: Saa, Sininka, Koma en Mule. Dit zijn allemaal ritmes die horen bij de Soliba familie.
Ook was er deze week 's avonds nog een prachtig feest met de Soliwulen maskers en hebben ze een Nunakabolo meegemaakt. Tijdens een Nunakabolo wordt er een boom omgehakt die van tevoren is uitgezocht. Deze boom wordt omgehakt om er doundouns en/of een djembe van te maken. Het hakken gaat nog gewoon met de hand en het duurt dan ook wel even voordat de boom omgaat. Tijdens het omhakken van de boom wordt er door de drummers het ritme Nunakabolo gespeeld. Ook Niels en de anderen hebben voor de houthakkers gespeeld tijdens deze ceremonie.

Aan het einde van de week was het dan weer tijd voor de terugreis. Dus vrijdagochtend om 05.00 op en met de auto van Mansa naar Kankan. Daar gingen ze verder met de taxi naar Bamako. Zo'n reis is altijd weer spannend vanwege de slechte conditie van de auto's en de grensposten onderweg. Maar gelukkig ging alles goed. In Bamako(Mali) gingen ze naar het huis van Ansun;  een goede vriend van Mansa. Met Ansun zijn ze naar een modern restaurant geweest waar veel blanken(Tubaboes) eten. Ongelooflijk dat er zulke kwaliteit is tenmidden van ongelooflijke armoede. De tegenstellingen in Mali zijn dan ook groot. Na het eten nam Ansun het gezelschap mee naar een Malinese club. Deze club was gewoon in de buitenlucht. Er speelde een swingende Malinese band en het was echt een heerlijke avond!
Om 00.00 uur was het tijd om afscheid te nemen en naar het vliegveld te gaan. En 12 uur later, stond iedereen weer op het vliegveld van Brussel.

Natuurlijk heeft Niels veel foto's gemaakt. Hiernaast kun je een groot deel ervan bekijken. Ze staan in chronologische volgorde.
Wil je meer weten over Baro en de feesten daar, kijk dan eens op de website van Kingkon.

 

  

« Vorige