De auteurs


Mansa Camio en Niels Fleurke

Mansa Camio
Mansa is op 22 maart 1954 in Baro (Guinee) geboren. Hij komt uit een familie waarin de meeste mannen werkzaam zijn als  smid. Van oudsher houden smeden zich naast hun gewone werk, bezig met het spelen van percussiemuziek. Hierdoor startte Mansa al op vierjarige leeftijd met het spelen van djembé en doundouns. Vanaf jonge leeftijd mocht Mansa bij belangrijke gebeurtenissen en feesten op de Bara  (dansplaats) meespelen met de dorpsdrummers.

Mansa was 19 jaar oud toen zijn vader hem naar Bamako (Mali) stuurde. Hij zou hier verder in de leer gaan voor het vak van smid maar Mansa hield zich in Mali echter liever bezig met de muziek.
In Abidjan werkte Mansa een aantal jaren als smid, maar daarnaast bleef hij zich met percussie bezig houden. Uiteindelijk keerde Mansa weer terug naar zijn geboortedorp Baro.

Mansa leidt nu de belangrijkste percussieformatie in Baro en heeft een eigen drumschool waar hij regelmatig buitenlandse gasten ontvangt, die zich willen verdiepen in de traditionele percussiemuziek. Jaarlijks komt Mansa een aantal weken naar Europa om workshops en optredens te geven in Nederland, Duitsland en Frankrijk.
Mansa vindt het erg belangrijk om zijn kennis over te dragen, zodat de bijzondere muziekcultuur van West-Afrika behouden blijft.

Niels Fleurke
Op zijn 18e kwam Niels voor het eerst in aanraking met de djembé. Dit was op een feestje waar door twee jongens djembé gespeeld werd. Niels was direct gefascineerd door dit instrument. Toen hij later op de avond zelf een stukje mocht spelen, was hij verkocht.

Niels startte met het volgen van djembélessen, onder andere bij Hans Hoekzema en Adama Dramé. Na enige jaren wilde Niels graag professioneel verder met de djembé. Helaas was op dat moment Afrikaanse Percussie nog geen studierichting aan het conservatorium. Niels besloot zich daarom in te schrijven voor de studie Latin Percussie aan het conservatorium van Rotterdam. Niels verhuisde hiervoor van Groningen naar Rotterdam. Na twee jaar kwam Niels tot de ontdekking dat dit toch niet was wat hij wilde en hij stopte met zijn studie. Na een tijdje zoekende te zijn geweest, besloot hij het djembéspelen weer serieus op te pakken. Hij volgde opnieuw lessen en workshops bij bekende djembéspelers.

Niels werd gevraagd als djembésolist bij de percussiegroep Kingkon. Via deze band kwam hij in contact met Mansa Camio, medeauteur van het boek Ritmes uit Baro. Niels heeft zich door middel van lessen, workshops en studiereizen verdiept in de muziek uit de geboortestreek van Mansa Camio: G’beredu en Hamanah in Guinee.
In 2003 richtte hij zijn eigen bedrijf op: Dununba Percussie Workshops. Niels verzorgt vanuit dit bedrijf percussieworkshops aan scholen, bedrijven en particulieren. Daarnaast werkt hij als djembédocent in Rotterdam en Zwijndrecht. Sinds enkele jaren heeft Niels zijn eigen percussieband: Barafoli.

« Vorige